Pāriet uz lapas karti

Kandavā svinīgi atklāta Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola

05.07.2021 12:00

dsc_0044.jpgPirmdien, 5. jūlijā, Kandavā tika svinīgi atklāta Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola, kas līdz 2023. gadam atradīsies Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks atklāšanas pasākumā norādīja, ka skolas atklāšana ir ļoti liels notikums Latvijas un arī aizsardzības jomas vēsturē: "Vidusskolas, ko vienkāršā valodā var dēvēt par kadetu skolu, uzdevums būs sagatavot jauniešus 21.gadsimtam. Skolas uzdevums būs nodrošināt tādu izglītību, kas atbilstoša bruņoto spēku vajadzībām un ne tikai, jo arī neizvēloties tālāku militāru karjeru skolas absolventiem civilajā dzīvē būs labāka izpratne par valsts aizsardzību."


Jaunās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners svinīgajā notikumā norādīja, ka skolas mērķis būs sniegt jauniešiem atbalstu iemaņām disciplīnā un līderībā, kā arī dot plašāku pamatu eksaktajos priekšmetos.

Vidusskolas audzēkņu kandidātu atlase notiks no 5.jūlija līdz 30.jūlijam.

Uzņemšanas kārtība paredz, ka 15-16 gadus veciem 9.klasi beigušiem jauniešiem būs jāaizpilda elektroniskā pieteikšanās forma un jāiesniedz nepieciešamie dokumenti, proti, apliecība par iegūto vispārējo pamatizglītību un sekmju izraksts.

Izvērtēšanā tiks ņemta vērā vidējā atzīme un atzīme matemātikā, kurai jābūt vismaz sešām ballēm.

Tāpat jauniešiem būs jāveic psiholoģiskas pārbaudes, lai identificētu līdera dotības un noteiktu noturību stresa situācijās.

Topošajiem audzēkņiem būs jāiesniedz vispārīgās medicīniskās pārbaudes izraksti, lai pārliecinātos, ka izglītojamā veselības stāvoklis atbilst dalībai paaugstinātas fiziskās slodzes nodarbībās.

Jauniešiem būs jāveic "Eurofit" padziļinātā medicīniskā pārbaude Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sporta medicīnas centrā. Šo pārbaudi gan vajadzēs veikt tikai pretendentiem, kuri būs izturējuši fiziskās sagatavotības iestājpārbaudījumus.

Fiziskās sagatavotības testi atbilstoši vecuma grupai un dzimumam paredz kopumā septiņus iestājpārbaudījumus: noliekšanās sēdus, atspoles skrējiens, vēdera preses vingrinājums, pievilkšanās pie stieņa puišiem vai turēšanās stienī meitenēm. Tāpat audzēkņu kandidātiem būs jādemonstrē prasmes muguras preses vingrinājumā, tāllēkšanā no vietas un 1600 metru skrējienā.

Pirmajā mācību gadā konkursa kārtībā profesionālajā vidusskolā tiks uzņemti 25 audzēkņi, piedāvājot iegūt vispārējo vidējo izglītību ar papildu inženierzinātņu priekšmetiem, angļu valodu, fizisko sagatavotību un militāro mācību. Mācībās uzsvars tiks likts uz līderības, kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmju attīstīšanu.

Plānots, ka vidusskolas mācību process Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās notiks līdz 2023.gadam. Līdz tam laikam iecerēts pabeigt renovācijas darbus Kuldīgas novadā Rudbāržu pagastā Rudbāržu muižā, kur vidusskola atradīsies pastāvīgi.

Rudbārži ģeogrāfiski izvēlēti, jo turpat netālu, Skrundas tuvumā, ir armijas poligons, kuru varēs izmantot kadetu apmācībai. Tāpat šīs vietas izvēlei ir simboliska nozīme, jo no Rudbāržu muižas 1919.gada 3.martā sākās Latvijas atbrīvošana pulkveža Oskara Kalpaka vadībā.

Rudbāržu muižas ēkā daudzus gadus darbojās Kalpaka vārdā nosaukta pamatskola, vēlāk sākumskola, kura gan 2018.gadā tika slēgta. Pēc tam ēkā izvietojās Jaunsardzes centra struktūrvienība.

Lai gan viens no vidusskolas mērķiem ir gatavot jauno virsniecības paaudzi dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos, tālākas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nebūs obligātas. Ņemot vērā, ka mācību programmā uzsvars būs uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē.

Paredzēts, ka izglītojamie ikdienā nēsās militāro formastērpu un dzīvos dienesta viesnīcā. Audzēkņiem tiks nodrošināta stipendija, ēdināšana četras reizes dienā, dienesta kopmītnes, kā arī veselības aprūpe.

Četru gadu laikā pabeidzot mācību iestādi, tās absolventi iegūs jaunākā militārā instruktora profesiju.

Aizsardzības ministrijas skatījumā, nākotnē optimālais izglītojamo skaits vienā gadā būtu 50 skolēni, bet skolēnu skaits klasē - ne vairāk par 25.

Plašāka informācija par Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas mācību programmu, ikdienu, kā arī skolēnu uzņemšanu atrodama Aizsardzības ministrijas mājaslapā: https://www.mod.gov.lv/kalpakaskola.

printēt
dsc_0032.jpg dsc_0027.jpg dsc_0042.jpg dsc_0041.jpg dsc_0043.jpg dsc_0031.jpg dsc_0044.jpg dsc_0049.jpg dsc_0053.jpg dsc_0058.jpg dsc_0059.jpg dsc_0062.jpg dsc_0063.jpg dsc_0064.jpg dsc_0065.jpg dsc_0068.jpg dsc_0074.jpg http___kandava_lv_dati_kandava_konkursa_dizeni_kandavas_novada_2020_pretendenti_kandava_dsc_0076.jpg http___kandava_lv_dati_kandava_konkursa_dizeni_kandavas_novada_2020_pretendenti_kandava_dsc_0081.jpg http___kandava_lv_dati_kandava_konkursa_dizeni_kandavas_novada_2020_pretendenti_kandava_dsc_0083.jpg http___kandava_lv_dati_kandava_konkursa_dizeni_kandavas_novada_2020_pretendenti_kandava_dsc_0085.jpg http___kandava_lv_dati_kandava_konkursa_dizeni_kandavas_novada_2020_pretendenti_kandava_dsc_0087.jpg http___kandava_lv_dati_kandava_konkursa_dizeni_kandavas_novada_2020_pretendenti_kandava_dsc_0088.jpg http___kandava_lv_dati_kandava_konkursa_dizeni_kandavas_novada_2020_pretendenti_kandava_dsc_0093.jpg
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top