Pāriet uz lapas karti

16. marts- Latviešu leģiona karavīru piemiņas diena

16.03.2022

img9987.jpgŠajā datumā 1944.gadā latviešu leģions 15. un 19.divīzijas izcīnīja kopīgi pirmās kaujas Austrumu frontē pie Veļikajas upes Krievijā pret Sarkanās armijas daļām. Kara noslēguma posmā sīvākās cīņas notika Džūkstes – Lestenes apkaimē. Leģionāra rindās cīnījās ap 150.000 latviešu karavīru, kaujās krita 80.000.

Jāiegaumē, ka latviešu leģionāri necīnījās par Lielvergu un Hitleru, bet gan par savu brīvu un neatkarīgu Latviju.

Trimdas latviešu organizācija “Daugavas vanagi” jau 1952.gadā 16.martu ierosināja atzīmēt kā Leģionāru atceres dienu. Latvijā to sāka atzīmēt 1990.gadā. 

Piemiņas vietu Lestenē atklāja 27.septembrī 2003.gadā. Lestenes kapos ir apbedīti 1400 latviešu karavīri, bet piemiņas sienās iegravēti 17.000 leģionāru vārdi.

Šajā leģionāru piemiņas dienā 16.martā arī mums, Kandavas politiski represēto un leģionāru tuvinieku grupai, ar Kandavas pilsētas un pagastu apvienības vadības atbalstu, bija dota iespēja apmeklēt šo pasākumu Lestenē.

img9979.jpgJaukais laiks un labi organizēta pasākuma norise priecēja daudzos apmeklētāju simtus no Rīgas un Latvijas novadiem.

Pirms pasākuma oficiālās atklāšanas varējām iepazīties ar nesen atklātā nacionālo partizānu bunkura ekspozīciju, ar leģionāru cīņu vietu muzeju. Ar lieliskās Lestenes baznīcas restaurācijas laikā paveikto.

Atceres pasākumā uzrunu teica Saeimas priekšsēdētāja I. Mūrnieces k-dze, Tieslietu ministrs J. Bordāna k-gs, Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važas k-gs un vairāki citi runātāji. Pasākumā piedalījās arī vairāki pēc pasākuma no Rīgas atbraukušie Saeimas deputāti un ministri.

Klausītājus priecēja “Daugavas vanagu”  izpildītās dziesmas un vīru koris “Vilki” vareni skanošās leģionāru dziesmas.

Informāciju sagatavoja: Pēteris Briedis

printēt
img9987.jpg img9979.jpg img9933.jpg
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top