Pāriet uz lapas karti

Iedibinām tradīciju- Abavas senlejas "Ceļotāju dienas"

27.05.2017 - 28.05.2017

abavas-lejtece-1.jpg

Atzīmējot 60 gadus kopš Abavas ielejas kā aizsargājamas dabas teritorijas izveidošanas, dabas parkā dzīvojošie uzņēmēji, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības un Dabas aizsardzības pārvalde, 27. – 28.maijā aicina uz  ABAVAS SENLEJAS CEĻOTĀJU DIENĀM! Iedibinām tradīciju katru gadu maijā organizēt pasākumus visā dabas parka teritorijā no Kandavas līdz pat Abavas ietekai Ventā - ar auto, velosipēdiem, kājām un laivās – divas dienas visā Abavas senlejas garumā!

Ceļotāju dienu iniciatori ir Latvijas Zaļā kustība (LZK) un Abavas ielejas attīstības centrs (ARDIC), sadarbībā ar vietējo tūrisma uzņēmumu grupu “Jūras laivas”, kura jau vairāku gadu garumā ir Ķemeru Nacionālā parka un Slīteres Nacionālā parka Ceļotāju dienu pasākumu dalībniece. Abu biedrību darbībā prioritāri ir pasākumi ar Natura 2000 teritorijās saimniekojošo uzņēmēju aktīvu līdzdalību - nodemonstrējot ne tikai izpratni par savas dzīvesvietas dabas resursiem, bet, galvenokārt, prasmes līdzsvarot šīs unikālās vides prasības ar savas uzņēmējdarbības ilgtspējīgas attīstības uzdevumiem.

Ceļotāju dienu pasākumu programmas sagatavošana bija atvērta visu Abavas dabas parka teritorijas uzņēmēju, organizāciju un pašvaldību piedāvājumiem, tādēļ tā tapusi par iespēju ne tikai interesantii pavadīt brīvdienas skaistā vidē, bet, galvenokārt, lieliem un maziem ceļotājiem iepazīt un izzināt vēl līdz šim dabā nezināmo un neiepazīto, lai to novērtētu un saudzētu.

Plašā pasākumu programma 27. maija rītā aizsāksies Kandavā ar Dabas izglītības centra "Slītere" un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistu organizētām izzinošām spēlēm par dabu, “Kurzemes laivu” kajaku slalomu Abavas upes līkumos pilsētas pievārtē, un turpināsies Kandavas novada svētkos, lai nākošajā rītā saullēktu sagaidītu ar dzejas lasījumiem unikālajā Čužu purvā.

Pastaigu cienītājus abas dienas aicinās Buses pilskalna taku “mazie” un “lielie” apļi, savukārt asāku izjūtu baudītājus – stāvām nogāzēm bagātā “Ružu taka”, pastaigai pa kuru būs nepieciešami ne tikai piemēroti apavi, bet jābūt arī labā fiziskā formā. Lielus un mazus bērnus iepriecinās aktīvās atpūtas taka “Pasakainais mežs”.

“Plostkrogs” ēdinās un guldinās, bet “Zviedru cepurē” ne tikai rodeļos, bet ceps arī Ceļotāju dienu pankūkas. Dodoties tālāk ielejā, Sabilē gaidīs Vīna kalns, “Sabiles sidrs” un iespēja degustēt gan vīna darītavas “Abava”, gan “Drubazu” vīnus. Svētdien pie sevis viesos Pedvālē gaidīs tēlnieks Ojārs Feldbers, bet Sabilē –“Koka rotaļlietu muzeja” saimnieks Andris Millers, iepazīt Sabili varēs kopā ar gidu Māri Lāci.

Kā zils dzīpars ielejai cauri vijas Abava, sasaistot kopā visas savas pērles, lai viskrāšņāko upes rotu atklātu “Abavas rumbā”.  Šajā atpūtas vietā abu dienu garumā varēs izklaidēties amizantajās apaļajās laiviņās “Rupuči” un mazajos sērfa kajakos, bet kanoe un kajaki no Velnakmens laivos gan līdz rumbai, gan pa Abavu visā tās garumā līdz pat ietekai Ventā. Turpat pie rumbas būs arī amatnieku un gardumu tirdziņš, kā arī ugunskura zupa kopā ar Ceļotāju dienu organizatoriem.

Dodoties tālāk ielejā, pa ceļam uz Rendu – ceļotājiem var būt interesanta senā kulta vieta Māras kambari, kuros gan vairs nav nedz Māras, ne laupītāju ar to noslēptajiem dārgumiem, bet ieleja atklājas skatam visā savā pavasara krāšņumā.

Pēdējā apdzīvotajā vietā Abavas senlejā – Rendā, kur viss ap upi ir tik cieši kā cimdiņš ap roku, atrodas vienas no Kurzemes ir ūdenskritumu karalistes pērlēm, uz nelielās Abavas kreisā krasta pietekas Īvandes, 200 metru atstatumā viens no otra izveidojušies divi, neapšaubāmi vieni no Latvijas skaistākajiem ūdenskritumiem – Valdātu un Īvandes rumba.

Tie ceļotāji, kuri no Rendas nedosies tālāk laivās pa upi līdz tās ietekai Ventā, maltīti varēs ieturēt lūkojoties upes straumē no Abavas pagrabiņa terases.

Abavas senleja gaida savus ceļotājus!

vīna-kalns.jpgCeļotāju dienu programma šeit:

 http://zalie.lv/abavas-senleja...

printēt
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top