Pāriet uz lapas karti

Fotostāsts “Latvijas kultūrceltņu mantojums laikmeta griežos”

18.12.2018 - 28.02.2019 kur : Kandavas novadpētniecības muzejs

muizas.jpgNo 2018.gada 18.decembra līdz 2019.gada 28.februārim Kandavas novada muzejā būs iespējams apskatīt fotostāstu “Latvijas kultūrceltņu mantojums laikmeta griežos”. Fotoprojektā iekļauti 15 Latvijas privāto muižu likteņstāsti par ēku ziedu laikiem, padomju okupācijas gadiem un mūsdienām. Visus stāstus vieno apņēmīgu cilvēku paveiktais muižu atjaunošanā un izglābšanā no bojāejas.

Latvijā starp visām Baltijas valstīm ir vislielākais muižu, pusmuižu un kungu māju skaits, veidojot kopskaitu ar vairāk nekā 2000 kultūrceltnēm. Gadsimtu gaitā šīs celtnes ir mainījušas neskaitāmus saimniekus, piedzīvojušas savus plaukuma un norieta brīžus, kā arī atguvušas jaunu elpu mūsdienās.

Fotoprojekta mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar privāto vēsturisko ēku arhitektūras un kultūrvēsturisko bagātību, vēsturiskajām izmaiņām un īpašnieku spēju ēkām un to ansambļiem piešķirt jaunu elpu. Vienlaikus projekts mudina Latvijas muižu apskati iekļaut tūrisma braucienos, apceļojot Latviju.

“Visus muižu stāstus vieno īpašnieku paveiktais ēkas saglabāšanā un atjaunošanā; daudzos gadījumos muižas izglābtas pat no bojāejas. Pateicoties šim darbam, Latvijā tiek saglabāts kultūrvēsturiskais mantojums nākamajām paaudzēm. Ar šo projektu vēlos aicināt visus ne tikai apceļot Latviju un izzināt kultūrvēsturi, bet arī aizsākt jaunu tradīciju  – cildināt tos namīpašniekus, kuri ikdienā dara nenovērtējamu darbu,” stāsta fotoprojekta iniciators, Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks.

Fotoprojektā apskatāmi tādi privāto muižu stāsti kā Ārendoles muižas, Berķenes muižas, Bīriņu pils, Blankenfeldes muižas, Dikļu pils, Igates pils, Kukšu muižas, Mazmežotnes muižas, Mālpils muižas, Padures muižas,  Piena muižas – Berghof, Rūmenes muižas, Skrundas muižas, Smuku muižas un Sventes muižas.

Latvijas Privāto vēsturisko ēku asociācijas pārstāve Egita Karlsone: “Mūsdienās muižas simbolizē Latvijas vēsturisko un ciešo saikni ar Rietumeiropu. Latvijas muižas ir arī būtisks tūrisma piesaistes avots sava unikālā novietojuma dēļ. Ja citviet vēsturiskās ēkas atrodas pilsētās, muižas Latvijā sniedz iespēju ne tikai novērtēt ēkas arhitektūru, bet arī izbaudīt brīnišķīgo Latvijas dabu.”

printēt
muizas.jpg
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top