Pāriet uz lapas karti

Agra Dzeņa grāmatas „Prūši karā ar likteni” atvēršana Kandavā

29.04.2016 16:00 - 17:00 kur : Kandavas novadpētniecības muzejs

img_4774.jpg29.aprīļa pēcpusdienā Kandavas novada muzejā notika muzeja vēsturnieka Agra Dzeņa otrās grāmatas „Prūši karā ar likteni” atvēršanas svētki.

Pasākumu atklājot, muzeja krājumu glabātāja Ināra Znotiņa sacīja, ka diemžēl atvēršanas svētkus Kandavā ar savu klātbūtni nav pagodinājis izdevējs, biedrības „Domas spēks” vadītājs Aleksandrs Kiršteins, bet, protams, ir ieradies pats autors Agris Dzenis, un kurš gan vēl labāk un izsmeļošāk var pastāstīt par šo grāmatu. Viņa aicināja klātesošos droši uzdot autoram visus interesējošos jautājumus.

Sarunas sākumā Agris Dzenis pastāstīja par to kāpēc viņš, Agris Dzenis, rakstījis par prūšiem. Viņš atzina, ka šai grāmatai ir ļoti sena vēsture, kas aizsākusies jau 1991.gadā, kad viņš sācis studijas Latvijas Universitātes vēstures un filoloģijas fakultātē un nedaudz pastudējis, izvēlējies tēmu kursa darbam- prūšu apbedīšanas tradīcijas agrajā dzelzs laikmetā. „Tēma mani ieintriģēja, jo par prūšiem bija maz kas zināms, parasti, runājot par Prūsiju, lielākā daļa latviešu sabiedrības iedomājās Prūsijas valsti, Prūsijas karalisti, no kuras vēlāk veidojās Vācijas impērija. Bet reti kurš iedomājās, ka prūši, tā ir trešā baltu tauta- zudusī baltu tauta, kas izveidojās par tautu jau ātrāk kā latvieši un lietuvieši.”

Vēsturnieks izstāstīja par grāmatas tapšanas gaitu un to, kā tā nonākusi pie lasītājiem, nedaudz pastāstīja par nākotnes plāniem un atbildēja un daudziem klātesošo jautājumiem.

Pasākumā piedalījās arī novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfreds Ķieģelis, sveicot autoru,viņš atzina, ka ar savu darbu un pētījumiem Agris Dzenis ir ielauzies mūsu vēsturē, un „ kā pats atzinās, nav domājis apstāties pie šim divām grāmatām, bet sagatavošanā jau ir nākamās, kas arī noteikti nebūs pēdējās.” Priekšsēdētāja vietnieks vēlēja veiksmi turpmākajā rakstīšanas darbā un sacīja, ka ar prieku pievienos savai personīgajai bibliotēkai arī otro Agra Dzeņa grāmatu.printēt
29.aprīlī Kandavas novada muzejā pulcējās interesenti, lai piedalītos Agra Dzeņa otrās grāmatas "Prūši karā ar likteni" atvēršanas pasākumā Muzeja krājuma glabātājas Ināras Znotiņas ievadvārdi img_4754.jpg Agris Dzenis iepazīstina klātesošos ar grāmatas tapšanas vēsturi img_4756.jpg Agri Dzeni sveic Kandavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfreds Ķieģelis img_4768.jpg img_4769.jpg img_4774.jpg img_4037.jpg img_4030.jpg img_4043.jpg img_4046.jpg img_4048.jpg img_4044.jpg
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top