Pāriet uz lapas karti

Aicinājums piedalīties akcijā “ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!”

17.03.2020 - 10.09.2020

3_pastkastites_afisa_210x210_soc_tikliem.jpg Šajā visiem tik sarežģītajā, trauksmes un pārdomu pilnajā laikā “BILŽU BIROJS” aicina saglabāt možu garu, nedaudz "izkrāsot" savu ikdienu, piedaloties akcijā “ApGLEZNO un noBILDĒ arī Tu savu pastkastīti!” un kļūstot par mūzikas un mākslas festivāla “BILDES 2020” neklātienes dalībnieku.

Mūsdienās cilvēki aizvien vairāk par saziņas avotu izmanto internetu un sociālos tīklus, bet nekas nevar būt personiskāks par pastkastītē saņemtu, ar roku rakstītu vēstuli vai atklātni, ko uz mājām atgādājis pastnieks. Pastkastīti ik dienu uzlūkojam, arī gaidot savus iecienītos preses izdevumus. Varētu teikt, ka pastkastīte ir mājvieta ziņām, pārsteigumiem, labām domām, vēlējumiem un sapņiem.

Tāpēc palūkosimies, kādas ir mūsu pastkastītes – vai tās eņģes, krampīšus vēl nav pamatīgi saēdis laika zobs? Varbūt pašā pastkastītē jau kādu laiku iemājojusi rūsa? Vai daudzu gadu lietus un sniegi nav līdz nepazīšanai pārvērtuši vectēva darināto koka pastkastīti? Iespējams, ceļmalas pastkastīte klusi skumst pēc svaigas krāsas kārtas un nelielas pielabošanas… bet tikko veikalā pirktā, jaunā pastkastīte priecātos par nelielu, bet īpašu akcentu.

Sakopjot savas mājas un dārzus, ņemsim rokās ne tikai grābekļus un lāpstas, bet arī otas un krāsu bundžas un radoši atjaunosim un mākslinieciskosim savas pastkastītes!

Sarīkosim talku un mākslas dienas savā pagalmā! Atjaunosim novecojušās vai darināsim jaunas, funkcionālas pastkastītes no mājās pieejamiem materiāliem!

 

Akcijas ietvaros privāto pastkastīšu īpašnieki kopā ar bērniem un citiem ģimenes locekļiem tiek aicināti radoši izdaiļot savas piemājas pastkastītes, padarīt tās krāsainas un īpašas, lai atjaunotā pastkastīte kļūtu par mājas vizītkarti un arī par oriģinālu vides objektu.

Apgleznot savas pastkastītes aicinātas arī novadu pašvaldības, pagastu pārvaldes, pilsētu domes un apkaimju biedrības, mācību iestādes, bibliotēkas un nevalstiskās organizācijas.

 Ideju par pastkastīšu mākslinieciskošanu, domājot par vēstuļu sūtīšanas un saņemšanas burvību, festivāla “BILDES” dalībnieki (mūziķi, mākslinieki, fotogrāfi, žurnālisti u.c., kā arī viņu bērni) īstenoja pērn, kad piešķīra tām jaunu, neierastu veidolu.

Akcijas izaicinājums Jums – dariet kā mēs, dariet labāk par mums!

Iedvesmai:

 Pastkastītes mākslinieciskošanai var izmantot jebkādus materiālus un tehnisko izpildījumu – gleznošanu, kalšanu, kokgrebumu veidošanu, šūšanu, klūgu pīšanu, kolāžu veidošanu, ploterēšanu, datorsalikumu izmantošanu vai pat pavisam jaunu īpašu autortehniku. Lai sagatavotu ilgnoturīgus darbus, jāatceras, ka ikdienā pastkastīte būs pakļauta laikapstākļu ietekmei, tāpēc ieteicams izvēlēties āra darbiem piemērotas un noturīgas krāsas un materiālus.

 Lai piedalītos akcijā, mākslinieciskojuma autors vai tā pārstāvis ar īpašnieka piekrišanu pastkastīti nofotografē labā kvalitātē (divas fotogrāfijas – viena tuvplānā, otra – reālajā vidē) un līdz 2020. gada 10. septembrim nosūta uz e-pastu pastkastites@bildes.lv, vēstulē norādot darba autora/-u vārdu, uzvārdu, vecumu, pilnu pastkastītes atrašanās vietas adresi, darba nosaukumu un īsu stāstu par pastkastītes mākslinieciskošanas ideju. Papildus aicinām iesūtīt arī fotogrāfijas ar pastkastītēm pirms mākslinieciskošanas, kā arī autoru pašportretus kopā ar mākslinieciskojumu.

Mākslas darbu autori aicināti publicēt savas apgleznotās pastkastītes un to tapšanas gaitu foto un video formātā sociālajos tīklos Facebook, Instagram, Draugiem.lv izmantojot tēmturus #Pastkastites un #paliecmājās un pievienojot/ietagojot @FestivalsBildes, lai “BILŽU BIROJS” varētu sekot līdzi un dalīties ar šiem ierakstiem savos sociālajos tīklos.

Akcijas laikā un pēc tās noslēguma “BILŽU BIROJS” apkopos iesūtīto darbu fotogrāfijas. Interesantākie darbi tiks publicēti festivāla “BILDES” virtuālajā galerijā mājaslapā www.bildes.lv un festivāla sociālajos tīklos.

Festivāla “BILDES” mākslinieku žūrija izvērtēs iesūtītos darbus. Interesantāko iesūtīto darbu autori uz vēstulē norādīto pastkastītes atrašanās vietas adresi saņems “BILŽU BIROJA” pateicības rakstus – apliecinājumu par “BILŽU” neklātienes dalībnieka statusu. Ne mazāk kā 10 žūrijas izvēlētu darbu autoriem tiks piešķirtas veicināšanas balvas.

Pēc iesūtīto darbu skaita un norādītajām adresēm tiks noteikti akcijas aktīvākie novadi un pilsētas.

 Nolikums un cita informācija par akciju “BILŽU” mājaslapā – www.bildes.lv. Jautājumu gadījumā droši zvaniet (tālr.: 29282866 - Tija) vai rakstiet (e-pasts: bildes@bildes.lv).

 Akcija iecerēta kā krāsains uzmundrinājums un sava radošuma apliecinājums pašiem sev un apkārtējiem.

Ceram, ka ar plašu pastkastīšu galeriju Latvijas laukos un pilsētās šajā rudenī sagaidīsim Latvijas senākā mūzikas un mākslas festivāla „BILDES”  35 gadu jubileju.

 Radīsim prieku paši sev, kaimiņiem, garāmgājējiem un čaklajiem pastniekiem! Aicināsim akcijai pievienoties arī draugus, radus, darba kolēģus un skolasbiedrus!

Lai PRIEKS vairo PRIEKU! TIKAI TĀ!6_bb_piedavajums_2020.jpg  4_pastkastites_afisa_majaslapai.jpg

printēt
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top