Pāriet uz lapas karti

Anitas Melderes gleznu izstāde "Dārzs pie jūras"

13.03.2019 - 06.04.2019 kur : Kandavas novadpētniecības muzejs, Kandavas Mākslas galerija, mākslas galerija

anita_meldere.jpg

ANITA MELDERE  

Dzimusi Rīgā, 1949. gada 18. maijā.

1973. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu un uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā. Mākslas maģistre.  

No 1974. – 2004. gadam kā pedagoģe strādājusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vakara sagatavošanas kursos, bet  no 1995. - 2009. gadam kā krāsu mācības docētāja Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā Dizaina nodaļā.  

No 2007. gada  Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes Tēlotājas mākslas katedras vadītāja, docente.  

Sākot ar 1972. gadu piedalījusies daudzās nozīmīgās izstādēs Latvijā un ārzemēs: Vācijā, Dānijā, Spānijā, Francijā, ASV, Japānā, Krievijā, Lietuvā, Igaunijā un citās valstīs.

Sarīkojusi neskaitāmas personālizstādes Latvijā, kā arī ārzemēs (Vācijā, Kanādā, Beļģijā un Norvēģijā).

Izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 1995. un 2002. gadā, Jūrmalas pilsētas mākslas muzejā 2009.gadā un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 2014. gadā papildinājuši mākslinieces daiļradei veltīti katalogi.

Anitas Melderes gleznas atrodas muzejos un mākslas krātuvēs Latvijā, Lietuvā. Gruzijā, Krievijā, Japānā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, ASV, Francijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā un citviet.

Mākslinieces darbi reproducēti albumos, grāmatās un periodiskos izdevumos, kas izdoti Latvijā un ārzemēs.


DĀRZS PIE JŪRAS

  Lai arī šobrīd manu dārzu klāj sniega sega, gandrīz katru dienu par to iedomājos. Domās izstaigāju ierasto ik rīta  taku  līdz bumbierei, gar flokšu dobi, dažādos leņķos apkārt ābelēm un hortenzijām. Padomāju par lavandas stādiņu, kas palicis vairs tikai viens, bet katru gadu salapo un zied. Kādi pārsteigumi nākamvasar sagaidāmi pagājušā vasaras nogalē pārstādītajā  īrisu dobē?

Kā jūtas manas rozes? Katru dienu pasmaržoju atvasarā savāktās ziedlapiņas un atceros vasaras smaržas manā rožu dobē, meža un jūras  tuvuma aromātus.

Tad eju pastaigā gar jūru un mājās atgriežos laimīga par man atvēlēto laiku šajā laikā un vietā, bagāta ar ceļa pieredzēto un domās izstaigāto.

Izstādē skatāmie darbi  lielākoties tapuši vasaras brīvdabas darbnīcā, kā arī gleznojot plenērā, kad dabas brīnumaino pārvērtību iedvesmota esmu atvēlējusi sev prieku, gluži  kā māceklei, pazemīgi  ļauties studijām.

Mans dārzs un vasaras pie jūras ir māju sajūta, kas stiprina, iedvesmo un palīdz vēl joprojām neizsīkt radošās domas plūsmai  un vēlmei gleznot.    

ANITA MELDERE


printēt
img_8163.jpg img_8170.jpg img_8160.jpg img_8171.jpg anita_meldere.jpg
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top