Pāriet uz lapas karti

Diksilends "Sapņu Komanda" un Normunds Rutulis

02.10.2019 19:00 - 20:30 kur : Kandavas kultūras nams

trauksmainie_20_kandava.jpg

Diksilends “Sapņu komanda” un Normunds Rutulis programmā

  “Trauksmainie divdesmitie”

 Latvijas džeza sākumi no “Šņāci, Minna” līdz “Vecajam ratiņam”

 Džezs Latvijā jau pavisam drīz – 2022. gadā –  svinēs savu simtgadi. Kaut arī ar daždažādiem attīstības līkločiem pagātnē, šodien šis aizraujošais mūzikas žanrs ir populārāks kā jebkad agrāk, par ko liecina daudzie koncerti, ieskaņojumi, jaunu solistu un orķestru darbība.

Tomēr arī senāk džezs ir bijis nozīmīgs Latvijas izklaides kultūrā. Viens no raibākajiem un aizraujošākajiem ir bijis pirmās neatkarības laiks – džeza pats sākums Latvijā, kad dominēja skaļi, skanīgi orķestru nosaukumi kopā ar slaveniem solistiem. Tomēr raksturīgākā tā laika iezīme bija dejas, jo džezs tolaik bija nesaraujami saistīts ar dejošanu, daždažādiem sarīkojumiem, ballēm un karnevāliem.

Tieši džeza aizsākumiem Latvijā ir veltīta diksilenda “Sapņu komanda” jaunā programma, kas veidota kā vēsturiski precīzs repertuārs un ansambļa skanējums.

Pateicoties diksilenda  dalībnieka un Latvijas džeza vēstures pētnieka  Indriķa Veitnera 2018. gadā izdotajai monogrāfijai “Latvijas džeza vēsture – 1922-1940”, bija iespējams izveidot vēsturiski precīzu, stilistiski atbilstošu koncertprogrammu, kas ataino un rekonstruē tipisku tā laika džeza mūzikas skanējumu.

Programmā ir iekļauti skaņdarbi, kuru nosaukumus var atrast gan toreizējo orķestru repertuāru sarakstos, gan arī tā laika skaņuplatēs. Skaņdarbu atskaņojums un visa koncerta uzbūve ir veidota ne tikai kā izklaidējošs, bet arī izglītojošs priekšnesums, iekļaujot stāstījumus par tā laika populārās mūzikas atskaņošanas vietām, stiliem, personībām utt.

 Diksilends “Sapņu Komanda” izveidojās 2013. gadā, Aigara Graubas spēlfilmas ”Sapņu komanda 1935” skaņu celiņa veidošanai, un kopš tā laika regulāri uzstājas Latvijā un ārvalstīs. Grupas sastāvā apvienojušies labi pazīstami Latvijas džeza mūzikas profesionāļi – klarnetists Indriķis Veitners, pianists Madars Kalniņš, trombonists Lauris Amantovs, trompetists Normunds Piesis, kontrabasists Andris Grunte, bandžo spēlētājs Bruno Priekulis un sitaminstrumentālists Krišjānis Bremšs.

 Koncertprogrammā piedalās populārais dziedātājs Normunds Rutulis, kura samtainais balss tembrs stilistiski ļoti precīzi atbilst 1920-30 gadu muzicēšanas stilam un manierei. Kopā mēs atsauksim atmiņā to laiku lielākos “grāvējus” (daudzi no kuriem skan joprojām) autentiskā skanējumā, un izsekosim pakāpeniskajai džeza attīstībai Latvijā, kopā ar aizraujošām ainām no tā laika izklaides un sadzīves.

Tiekamies “trauksmainajos divdesmitajos”, Latvijas džeza dzimšanas brīdī!

Ieejas maksa: EUR 5,-

printēt
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top