Pāriet uz lapas karti

Kandavas kultūras dzīve Daiņa Gajevska afišās

08.06.2016 - 10.09.2016 kur : Kandavas novadpētniecības muzejs

dainis-gajevskisafisas.jpgDAINIS GAJEVSKIS  dzimis  1959.gadā. Beidzis Kandavas Mīlenbaha vidusskolu 1978.gadā.

   1979.g.pavasarī sāka dienesta gaitas PSRS armijā Uzbekijā, Samarkandas pilsētā. Pateicoties Dieva dotajām dāvanām mākslā, Dainis tur veica mākslinieka noformētāja darbu, lai arī speciālās izglītības viņam nebija. Varēšanu pierādīja ar pirmo lielo darbu-bija jāuzzīmē Ļeņina portrets uz audekla, kas piestiprināts pie sienas. Darbs bija jāveic, stāvot uz kāpnēm. Par to saņēma priekšniecības augstu novērtējumu.

   Pēc dienesta, no 1981.g. līdz 1982.g. decembrim, nostrādāja Kandavas radiorūpnīcā par mākslinieku noformētāju.

   No 1983.g. līdz 2005.g. oktobrim – darbs Kandavas kultūras namā par mākslinieku. Sākumā – kā štata darbinieks, bet, likvidējot štata vienību – kā individuālā darba veicējs.

   Daudz pasūtījumu bija privāti – kāzām, citiem godiem. Uzņēmēji un iestādes, mainoties un attīstoties,  pasūtīja izkārtnes, reklāmas, skatlogu noformējumus.

   Kandavas vidusskolai, internātvidusskolai, Cēres skolai Dainis gatavojis karogu maketus, lai nodotu tos tālāk izšūšanai.

   2005.gadā realizēti vairāki Kandavas domes pasūtījumi –

        1.- Abavas ielejas karte uz autoostas sienas, kura vēl šobrīd tur atrodas;  2.- Kandavas pilsētas karte – plāns uz veikala „Elvi” gala sienas lielformāta izmērā; 3. – 3 Kandavas novada robežzīmes ar ozolzīli / uz Ventspils-Rīga un Kandava-Kuldīga šosejām/, kuras nesen nomainīja „kuilis”.

   Jāteic, Dainis prata paveikt visu. Viņa afišas ir mākslas darbi, darināti, galvenokārt, ar trafaretu un krāsu pistoles vai aerogrāfa palīdzību. Taču mākslinieks lieliski pārzināja dažādas vizuālās mākslas tehnikas un metodes, un prata strādāt ar visdažādākajiem materiāliem. Apbrīnojama ir Daiņa attapība un izdoma meklējot risinājumus pasūtītāja vēlmju realizēšanai.

   Šodienas afišas-datormākslas produkti-spilgtas un efektīgas. Tomēr cilvēka roku gatavotās, viņa enerģētiku nesošās, ir pārākas, jo patiesākas.

daina_gajevska_izstade2.jpg

printēt
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top