Pāriet uz lapas karti

Aktualitātes

Abavas senielejas ainava iekļauta Latvijas kultūras kanonā

15.06.2021

abavas_ieleja_foto_ivars_adienis.jpgLatvijas kultūras kanons papildināts ar ainavu sadaļu Latvijas kultūras kanonā līdzās tādu nozaru kā tautas tradīcijas, arhitektūra un dizains, skatuves māksla, literatūra, vizuālā māksla, mūzika un kino izcilākajām vērtībām tagad iekļautas arī astoņas kanoniskas Latvijas ainavas – Daugavas ainava, Zemgales līdzenuma ainava, Gaujas senielejas ainava, Latgales ezeraines ainava, Latvijas mežu ainava, piejūras ainava, Vidzemes pauguraiņu ainava un Abavas senielejas ainava. 
Jaunās vērtības iespējams iepazīt Latvijas kultūras kanona tīmekļvietnē https://kulturaskanons.lv/, kur ekspertu Anitas Zariņas un Oļģerta Nikodemus tekstus papildina bagātīgi materiāli: mūsdienu fotogrāfijas no projekta „Ainavu dārgumi” un vēsturiskās fotogrāfijas no projekta „Zudusī Latvija”, kartes no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Kartogrāfisko materiālu krājuma, 20. gadsimta sākuma tūristu bukleti no LNB Sīkiespieddarbu krājuma, kā arī saites uz interesantākajiem rakstiem resursā Periodika.lv.

Abavas senielejas ainavu veido gadu simtos un tūkstošos radies dabas un kultūrvēsturiskā mantojuma kopums. Latvijas mēroga unikalitāti ainavai piešķir izteiktā Abavas senielejas forma un uzbūve (terasētās nogāzes, pieteku dziļās ielejas, gravas, palienas), ģeoloģisko nogulumu dažādība, kas kopā noteikušas cilvēku saimnieciskās aktivitātes, un kas, savukārt, izpaužas mežu un lauku mijā. Izteiksmīgais reljefs un augu valsts daudzveidība veido vizuāli pievilcīgas ainavu telpas, kas skatam paveras no senielejas nogāzēm un pamatkrasta. Kopš senseniem laikiem upe un tās ieleja kalpojusi ne tikai kā dabisks šķērslis, bet arī kā satiksmes ceļš, kas savienoja Kurzemi un Zemgali. Tas atstājis paliekošu ietekmi uz senieleju un tās apkārtnes kultūrainavu, kas bagāta ar daudziem kultūrvēsturiskiem objektiem: pilskalniem, senkapiem, muižām, krogiem un baznīcām. Kultūras kanonā ir iekļauta senielejas ainava no Pūres līdz Rendai. Vizuāli pievilcīgās tālās krāšņās skatu perspektīvas kalpoja par pamatu tam, lai Abavas senielejas posmu no Kandavas līdz Sabilei un tālāk līdz Rendai 19. gadsimta otrajā pusē sāktu dēvēt par Kurzemes Šveici. Šāds ielejas nosaukums 20. gadsimta pirmajā pusē nostiprinājās tūrisma ceļvežos un laikrakstos, kas aicināja doties ceļojumos uz Abavas senleju.

Lasīt visu ziņu galerija (4)

Jaunā Mežtakas karte pieejama Kandavas tūrisma informācijas centrā!

09.06.2021

No šodienas Kandavas tūrisma informācijas centrā (Ūdens ielā 2) varat saņemt jauno Mežtakas karti, kas vijas cauri Kuzemei un divi no tās posmiem (95.posms un 96.posms) ir arī Kandavā.

meztaka.jpgMEŽTAKA Tevi izved no pilsētas steigas tur, kur ir miers. Kur vari pabūt vienatnē ar sevi, ieelpojot priežu sila veldzējošo gaisu, atlaisties saules sasildītās sūnās un neko nedomāt. Mežtakā vari doties ar sēņu grozu vai savu putnu vērotāja pierakstu kladi. Vari sastapt sev līdzīgos – ar mugursomu plecos un karti rokā, izaicinot savus spēkus stāvās gravu nogāžu takās. Uzkāpjot skatu tornī, Tu dažkārt redzēsi tikai lielu meža zaļumu līdz pat apvārsnim, taču zini – Mežtaka ir tur, tā droši Tevi izvedīs cauri mežam, pa lauku ceļiem cauri maziem ciemiem, brīžiem iegriežoties arī pilsētās. Nonākot Igaunijā, Mežtaku atpazīsi kā Metsa Matkarada, Lietuvā - Miško takas. Mežtakai nav brīvdienu – tā vienmēr gaida savus gājējus.

Mežtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E11 daļa Baltijas valstīs, kas ved cauri Latvijas, Lietuvas un Igaunijas skaistākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem. Tā sākas no Polijas – Lietuvas robežas pie Lazdiju (Lazdijai) pilsētas, ved cauri Latvijai, iegriežoties Rīgā, un nonāk Tallinā, Igaunijā.

Garums: ~2141 km, 102 līdz 114 dienas (~ 3 ar pusi mēneši)

  • Lietuvā – 747 km, 36-38 dienas
  • Latvijā – 674 km, 31-38 dienas
  • Igaunijā – 720 km, 35-38 dienas

Maršruts sadalīts ~ 20 km garos posmos ar nakšņošanas un transporta iespējām.

Segums: meža ceļi un takas, lauku ceļi, asfaltētu ceļu nomales, smilšainas vai akmeņainas pludmales. 

Izteiktākie pacēlumi un ielejas: Nemunas ieleja un Žemaitijas augstiene Lietuvā, Rietumkursas augstiene, Abavas senleja, Gaujas senleja un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidus Latvijā, Piusas senleja un ziemeļu piekraste Igaunijā.

Ievērojamākās vietas:  Lietuvā: Dzūkijas un Žemaitijas nacionālie parki, Nemunas loku reģionālais parks, Kauņa. Latvijā: Kuldīga, Abavas senlejas dabas parks, Ķemeru nacionālais parks, Gaujas nacionālais parks. Igaunijā - Lahemā nacionālais parks, Alutaguses Nacionālais parks, Lielais Munameģis – Baltijas valstu augstākā virsotne (318 m vjl.), Peipuss – ceturtais lielākais ezers Eiropā.

Lasīt visu ziņu

Atvērtās dienas laukos 2021 (10. - 13.jūnijs)

adl2021_p0g.jpgKurp doties pasākumā Atvērtās dienas laukos 2021 no 10.-13. jūnijam?! Iespējas ir gana plašas, jo šogad viesu uzņemšanai pieteicies rekordliels pasākuma dalībnieku skaits – vairāk kā 240.

No 10. līdz 13. jūnijam ar īpaši sagatavotām programmām, degustācijām, atlaidēm ražojumu iegādei un citiem piedāvājumiem ārpus ierastā ciemos gaida mājražotāji, amatnieki, pārtikas ražotāji, naktsmītnes, pirtnieki, biškopji, stādu audzētāji, lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, atrakciju parki, lauku krodziņi un restorāni, dabas takas, arī sporta un izklaides vietas.

Lai saplānotu ceļojumu, jāieskatās pasākuma interneta vietnē www.celotajs.lv/atvertasdienas. Te atradīsiet visu informāciju – kas ir “Atvērtās dienas laukos”, kas gaida ciemos, ko varēs darīt, redzēt, nogaršot un iegādāties, un kā tur nokļūt. Norādītas arī dienas, kurās katrs pasākuma dalībnieks piedalās, daudzviet ir arī konkrēti apmeklējuma laiki.

Braucienu var plānot pēc pasākuma dalībnieku atrašanās vietas, izmantojot tiešsaistes karti: https://www.celotajs.lv/lv/conf/ADL2021/karte

Kartē dalībnieki atzīmēti ar simboliem, norādot nodarbošanās veidu, piemēram, maizes cepēji, vīndari, dārzi, utt. Par katru var izlasīt īsu “Atvērto dienu” piedāvājuma aprakstu un, ja tas ieinteresējis, atvērt plašāku aprakstu ar kontaktinformāciju, pašas saimniecības mājas lapu un FB profilu.

Saimnieki ir sagatavojušies ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus, un tas tiek sagaidīts arī no viesiem, tādēļ šogad obligāti nepieciešams apmeklējumu pieteikt iepriekš, precizējot laiku, apmeklētāju skaitu un citu svarīgu informāciju!

Atvērtajās dienās laukos 2021 piedalās dalībnieki arī no Kandavas novada:

Daugmales tulpju izstāde pie Kandavas novada muzeja 14. un 15. maijā no plkst. 11:00 līdz 18:00

14.05.2021

14_15052021_muzeju_nakts_kandava.jpgNe visiem Kandavas puses ļaudīm ir iespēja nokļūt Daugmalē, kur tulpju lauki plešas līdz apvārsnim. Tāpēc piedāvājam šo pavasara krāšņo ziedu dažādību apskatīt pie muzeja. Nosaukums “tulpe” cēlies no persiešu valodas vārda “tolibon”, kas nozīmē turbānu – galvassegu. Latvijā savvaļā aug tikai meža tulpe. Nu jau vairākus gadsimtus tulpe kā kultūraugs ir pazīstams visā Eiropā, bet to dabīgais izplatības areāls ir Centrālāzija, Tuvie Austrumi, Ziemeļāfrika un Balkānu pussala.

Kandavas muzeja ārtelpā (Talsu ielā 11) 14. un 15.maijā no 11:00 – 18:00 acis priecē:
• kolekcionāra Jāņa Dukaļska tulpju izstāde (vairāk nekā 60 šķirnes);
• novadnieka fotogrāfa Kārļā Ādolfa Veinberga fotogrāfijas;
• murķeļu parāde zem ozola.

Lasīt visu ziņu galerija (5)

Interesentiem iespēja piedalīties garās distances pārgājiena maršruta “Mežtaka” marķēšanā Kurzemē!

12.05.2021

185273974_4098687683507859_2388227005810808640_n.jpgKurzemes plānošanas reģions aicina ikvienu interesentu pievienoties marķēšanas pasākumiem Mežtakā, kas ir topošais Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E11 daļa Baltijas valstīs, tas ved cauri Latvijas, Lietuvas un Igaunijas skaistākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem. Marķēšanas darbi plānoti maija un jūnija mēnešos maršrutā Bigauņciems – Tukums – Kandava – Sabile- Renda – Kuldīga – Kazdanga – Aizpute – Priekule – Gramzda – LV/LT robeža. Marķēšanas laikā būs iespēja uzzināt vairāk par Mežtaku, palīdzēt maršruta attīstībā, to atzīmējot dabā ar krāsu un uzlīmju palīdzību, lai kājāmgājējam vieglāk orientēties un atrast ceļu, kā arī iepazīt tuvāk kājāmgājēju kopienu.

Mežtakas marķēšana ir ļoti atkarīga no laika apstākļiem, tāpēc konkrētus marķēšanas datumi šobrīd nav pieejami, taču jebkurš interesents var sūtīt e-pastu uz aija.neilande@kurzemesregions.lv un izteikt vēlmi pievienoties. Interesenti, kuri būs pieteikušies, saņems precīzāku informāciju par marķēšanas laikiem un vietām.
Mežu teritorijās marķējums tiks krāsots ar videi nekaitīgu, āra darbiem paredzētu krāsu uz ūdens bāzes, veidojot karogam līdzīgu krāsojumu ar līnijām – balts, dzeltens, balts. Krāsojums tiek veikts uz koka mizas, kas nekādi nekaitē koka turpmākai augšanai. Šāda veida marķēšana ir ierasta prakse Eiropā un pasaulē, arī Latvijā šis jau ir gadiem pielietots marķēšanas veids nacionālajos parkos u.c. dabas teritorijās.

Lasīt visu ziņu

29.maijā Kandavā norisināsies mākslinieku darbu brīvdabas "pop-up" tirdziņš "Multimāksla"

06.05.2021

2195511.jpg

Šovasar visā Latvijā norisināsies mākslinieku darbu brīvdabas "pop-up" tirdziņi "Multimāksla". Kandavas promenādē tas norisināsies 29. maijā laikā no plkst. 11:00 līdz 15:00. 

Daudzām radošajām personībām – dziedātājiem, mūziķiem, aktieriem – ir aizraušanās, ar ko viņi nodarbojas paralēli savai pamatprofesijai: izgatavo lietas, glezno, ada, izšuj, rada mākslas darbus, pavārmākslas šedevrus. Un nu ir pienācis brīdis, kad viņi vēlētos publiski dalīties ar saviem darinājumiem. Vasaras brīvdabas "pop-up" tirdziņos mākslinieku radītās lietas būs iespējams iegādāties par īpašu cenu, tādējādi atbalstot radošos cilvēkus, turklāt vairāku mākslinieku radītās lietas būs pieejamas tikai un vienīgi šīs vasaras tirdziņos un ir unikālas, jo tās iepriekš nekur publiski nav bijušas pieejamas un apskatāmas.

Mākslinieku "pop-up" tirdziņos varēs iegādāties operdziedātāja Sergeja Jēgera izcili garšīgos marinējumus; dziedātāja Igo īpaši izstrādātos porcelāna traukus, grafikas un citus dizaina priekšmetus; multimākslinieces Elitas Patmalnieces jaunās vasarīgās kleitas, pludmales lakatus, T kreklus un sejas maskas; grupas "Jumprava" dalībnieka Aigara Krēslas vīnus; aktrises Agneses Zeltiņas gredzenus, auskarus un rokassprādzes; TV un radio ētera personības Baibas Sipenieces-Gavares veidotos izšuvumus un glezniņas; dzejnieka Guntara Rača dzejoļu grāmatas un kompaktdiskus; mūziķa un TV raidījumu vadītāja Roberto Meloni pavārgrāmatas, kur smelties idejas vasaras pikniku mielastiem; dziedātājas Katrīnas Dimantas darinātās pastalas un viņas ģimenes ukuleles; dziedātājas Dināras Rudānes traukus un gleznas, dziedātājas Patrishas mandalas, somas un gleznas; Ufo lakatiņus; dziedošās Igauņu ģimenes radītos mūzikas instrumentus; Horena kreklus, Kashera radītās kleitas, Dailes teātra aktrises Olgas Dreģes grāmatu "Ak, sirds, man pašai Tevi jāsastop"; Latvijas Nacionālā teātra aktrises Ditas Lūriņas mīļākās dzejas un personīgo atziņu grāmatu "Ar vieglu skrāpējumu ādā"; aktiera Gata Gāgas pašaudzēto ābolu sulu, dziedātājas Olgas Rajeckas izlietās sveces un glezniņas; dziedātājas Aijas Andrejevas hūdijus, somas un T-kreklus gan bērniem, gan pieaugušajiem; leģendārās un Latvijā vecākās grupas "Menuets" flautistes Baibas Jageres adījumus, Dailes teātra aktiera Andra Buļa dzejoļu grāmatas; dziedātājas Ievas Sutugovas rotas; M. Čehova Rīgas krievu teātra aktrises Veronikas Plotņikovas pašas radītas bērnu grāmatiņas; grupas «Pērkons» solistes Ievas Akurateres pašas radītās bērnu lupatu lellītes, grupas «Bermudu divstūris» cepures un kompaktdiskus, kā arī citu mākslinieku darbus.

Lasīt visu ziņu
  • twitter
  • facebook
  • draugiem
<>
back to top